miercuri, 2 septembrie 2015

Fetițe cu fițe

- O cresc pe fiică-mea să fie cea mai fițoasă, strecurase în conversație, acum ceva ani, o amică.

Nu prea știam ce sunt alea "fițe" pe atunci. Pe moment, mă uitasem la ghemul ei de fetiță, care se juca pe jos, total nepăsătoare la planurile maică-sii care-o priveau. Ghemul respectiv s-a deșirat de atunci într-o domnișoară, iar cunoștințele mele despre "fițe" s-au îmbunătățit suficient cât să constat: a reușit amica aceea, fiica ei este, incontestabil, fițoasă!

Caut în Dex pentru confirmare. A face fițe = a fi mofturos, a se lăsa rugat. Ca sinonime: afectare, alintare, sclifoseală, mofturi, fasoane, nazuri, izmeneală.

De ce ar vrea cineva, oricine, să își crească fata așa? E o întrebare pe care am ratat ocazia de a o adresa amicei de atunci.  Mi-am răspuns singură, treptat, luându-mi mult timp să mă dumiresc.

Pentru că a te manifesta prețios, afectat mereu, se consideră a fi un atu feminin, o armă de seducție în toată regula, un ingredient al succesului între femei și bărbați deopotrivă. Nu te vinzi pe puțin, cum ar veni. Oamenii refuzați, cei cărora le întorci spatele, înțeleg din start că o faci pentru că le ești superioară și nu te poți coborî cu una cu două la nivelul lor, deci ar fi bine să își dea silința dacă vor să fie băgați în seamă. Când strâmbi din nas către ei, când le uiți numele, când nu te ții de promisiunile făcute lor, când nu-i observi ori nu le răspunzi la telefon, îți afirmi superioritatea. Nu? Asta e ideea.

Și cum majoritatea oamenilor au probleme de respect de sine, de încredere în propria persoană, faptul de a fi validați prin acceptare de către persoana cu fițe devine pentru mulți un țel, fie că îl urmăresc deschis, fie că jinduiesc la el suferind în taină. De aici rezultă beneficii pentru egoul persoanei cu fițe, pentru importanța imaginii sale. Dorințele frustrate ale celor din jur, atenția stârnită, totul o întărește în convingerea că așa stă treaba: ea este persoana superioară care alege, triază, etichetează, niciodată care să fie aleasă. 
   
În baza a ce toate astea? Niciodată fițoasa nu este necesar să facă dovada de a fi cea mai deșteaptă sau cea mai frumoasă sau cea mai amuzantă etc. Trebuie doar să joace foarte bine jocul histrionic al atracției și al respingerii. Mai bine decât celelalte fițoase aspirante, de care se poate servi drept sateliți, dar pe care trebuie să le învețe regulat care le este locul. În cazul nostru, de fițe copilăroase încă, nu poți să nu remarci tonul mereu alintat - revendicator al fetei, care stârnește o nedumerire panicată între cei evaluați. Sau cum își părăsește regulat pajii, între care și o fată brună, evitând-o alături de alte fete blonde ca ea, cu fițe, vezi bine.

- Fetelor, unde sunteți, fetelor? întreabă bruna dând ocoluri disperate zonei în care fusese abandonată nejustificat.

Reapărând în viața brunei, fițoasa pozează, solemnă și complicată, și nu explică niciodată nimic. Dar bruna va rămâne în cercul de relații al fițoasei, încercând noi strategii de cucerire a acesteia, pentru că ăsta este paradoxul fițelor: să respingă mereu fără să piardă însă pe nimeni dintre cei care gravitează în jur. Jocul fițelor este imposibil în absența celorlalți, de aceea fițoasa este și populară în același timp, iar superioritatea ei afișată nu este, dar deloc, una solitară.

Și din nou: de ce? De ce atâta preocupare ca fata să manipuleze impresiile celor din jur? Să pară în loc să fie? Să rănească mereu prima? Să controleze relațiile - dar ce relații mai sunt și astea? Să cultive, în fond, un caracter urâțel și atât de ușor de deconspirat...


Răspuns: pentru că mama nu a avut suficientă încredere în sine ori în propria fiică. Nu a găsit valoare destulă în niciuna și nu a crezut în șansa fetei de a reuși între oameni în lipsa acestor spoieli îndoielnice care sunt fițele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu